İnsanlar vücutlarında bulunan bazı organları ile çok barışık olmayabilirler. Bu organlardan bazılarına örnek verecek olursak; göğüs, burun, kol, bacak, kulak ve benzeri sıralayabiliriz. Bu organlarından çok fazla memnun olmayan insanlar göğüs küçültme, göğüs büyütme, burun estetiği ve kulak estetiği gibi ameliyatları olmaktadırlar.
Kulak estetiği kepçe kulak yapısı olanlar için geliştirilmiş bir yöntemdir. Bu ameliyat lokal anestezi ile yapılabilmektedir. Hatta literatürde en yüz güldürücü operasyon diye geçmektedir.
Kepçe kulak sorunu genetik olan bir problemdir. Aile bireylerinden kalıtsal olarak geçmektedir. Kulak yapısı olması gerekenden 1cm fazla açı yapmaktadır. Bu durumda kepçe kulak sorununu doğurmaktadır. Bu kepçe kulak olma durumunu sorun olarak gören kişilerde kulak estetiği uygulanmaktadır.
Kepçe kulaklar için yapılan kulak estetiğinde kulağın şekli değiştirilmektedir. Bunun için öncelikli olarak kepçe kulağın problemi belirlenmelidir. Kepçe kulaklarda 2 tür problem bulunmaktadır. Birinci problemde kulağın kafa ile yaptığı açı olması gerekenden daha geniş olabilmektedir. İkinci problemde ise kulağın üst kısmında olması gereken kıvrımlar oluşmamış olması durumudur. Bu ikinci durumda kulak ütülenmiş gibi dümdüz şekilde görülür. Kulak ameliyatı bu problemler olduğunda yapılır. Birinci kulak probleminde kulağın kafa ile açısını azaltmak için kulak ameliyatında kulağın kafa ile birleştiği yere dikiş atılarak geniş olan açı daraltılmaktadır.
İkinci kulak probleminde ise düz olan kulağa kulak ameliyatında dikiş atılarak kıvrımlı kulak yapısı oluşturulmaktadır. Bu problemlerin ameliyatla düzelip düzelmediği konusunda şüpheleriniz varsa aynanın karşısına geçerek elinizle deneme yapabilirsiniz. Örneğin ilk problem için kulağınızın üst kısmına başparmağınızı değdirip kulak ile kafatası arasındaki açıyı azaltabilirsiniz. İkinci problem için ise kulağınızın üst kısmına baskı yaparak kulak kıvrımı oluşturabilirsiniz. Doktorlar sizin parmağınız ile yaptığınız bu işlemi ameliyatta dikiş atma yöntemi ile yapmaktadır.
Kulak ameliyatında kulağın tam arkasından bir kesim yapılmaktadır. Bu kesilen yer kulağın arka kısmında kalacağı için neredeyse iz kalmaz demek mümkündür. Bu ameliyatta hastaya lokal veya genel anestezi yapılabilmektedir. Ve ameliyat yaklaşık 1 ve 1,5 saat arasında sürmektedir. İşlem sonrası günlük hayata devam edilebilir ancak kulakları korumak amaçlı 7-10 günlük süre içinde tenişçi bandajı kullanılması önerilmektedir.Çoğu zaman kendi eriyen dikişler kullanıldığı için dikiş alımına da gerek yoktur.